Τρίτη, 2 Απριλίου 2013

Σάλτσα ντομάτας

Αυτή η σάλτσα ντομάτας είναι η βασική συνταγή την οποία κάναμε στη σχολή. Με βάση αυτήν μπορείτε μετά να βάλετε ότι αρωματικό θέλετε, όπως για παράδειγμα βασιλικό και να κάνετε μία σάλτσα Ναπολιτέν.

Σάλτσα ντομάτας
 

Υλικά:

1 λίτρο ζωμό κότας (αν δεν θέλετε να βάλετε κύβους knorr μπορείτε να βάλετε απλά νερό)
20 γρ. λάδι ή βούτυρο
50 γρ. μπέικον χοντροκομμένο
60 γρ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι
60 γρ. καρότα σε κύβους
30 γρ. σέλερυ σε κύβους
20 γρ. αλεύρι
230 γρ. ντομάτα κοκανσέ
60 γρ. πάστα ντομάτας
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες ή τριμμένο σκόρδο
1 φύλλο δάφνης
αλάτι
3 με 4 κ.γ. ζάχαρη
1 κούπα κρασί

Εκτέλεση:

1) Προετοιμάστε όλα τα υλικά και μεταφέρετε τα κοντά στο μάτι της κουζίνας στο οποίο θα δουλέψετε, έτσι ώστε να τα έχετε κοντά σας, καθώς θα χρειαστεί να δουλέψετε γρήγορα.


2) Βάλτε το λάδι σε μία κατσαρόλα και τοποθετήστε την σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, έτσι ώστε το λάδι να ζεσταθεί. Ρίξτε το μπέικον, το καρότο, το κρεμμύδι, το σέλινο και το σκόρδο, αλατίστε και τσιγαρίστε τα μέχρι να ροδίσουν καλά.



3) Προσθέστε το αλεύρι στην κατσαρόλα και μαγειρέψτε το για 1 με 2 λεπτά ανακατεύοντας συνέχεια, έτσι ώστε να ψηθεί και δημιουργηθεί το ρου που θα δέσει τη σάλτσα.


4) Σβήστε με το κρασί και ξύστε τον πάτο της κατσαρόλας όσο θα εξατμίζετε το κρασί, έτσι ώστε να πάρετε την περισσότερη δυνατή γεύση.


5) Προσθέστε την πάστα και ανακατέψτε καλά. Στη συνέχεια ρίξτε στην κατσαρόλα το ζωμό, το φύλλο δάφνης, τη ζάχαρη, την ντομάτα κοκανσέ και αλατίστε. Ανακατέψτε και αφήστε τη σάλτσα να έρθει σε βρασμό και μετά κατεβάστε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή. Αφήστε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 40 με 45 λεπτά.




6) Αφού περάσουν τα 45 λεπτά περάστε τη σάλτσα από τρυπητό. Το ζουμί ξαναβάλετε το στην κατσαρόλα και τα υλικά που έμειναν στο τρυπητό, περάστε τα από το μπλέντερ. Ρίξτε τα λιωμένα υλικά πάλι στο ζουμί και βάλτε τη κατσαρόλα ξανά στη φωτιά. Ανακατέψτε καλά μέχρι να ενσωματωθεί ο πουρές στο ζουμί (1 λεπτό περίπου) και μετά τραβήξτε την κατσαρόλα από τη φωτιά.






Ελπίζω να σας αρέσει!
Εύα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου