Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2012

Ψαρόσουπα βελουτέ

Η σημερινή συνταγή έχει σχέση με θαλασσινά. Κάναμε ψαρόσουπα. Ξέρω ότι σε πολλούς δεν αρέσει το ψάρι και η ιδέα της ψαρόσουπας δεν τους εντυπωσιάζει αλλά νομίζω ότι αυτή η σούπα δε θα τους απογοητεύσει. Διαβάστε τη συνταγή και θα καταλάβετε τι εννοώ! Εδώ λοιπόν είναι η συνταγή.

Ψαρόσουπα βελουτέ


Υλικά:

1100 με 1200 γρ μπακαλιάρο καθαρισμένο
1 ξερό κρεμμύδι
3 μέτριες πατάτες
1 καρότο
λάδι
αλάτι
μπαχάρι
1 λεμόνι
1 αυγό

Εκτέλεση:

1) Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το μπακαλιάρο και το κρεμμύδι για να βράσουν και βάζετε και αλάτι. Ο χρόνος βρασίματος είναι περίπου 15 λεπτά αφότου το νερό ξεκινήσει να βράζει.

(Εδώ δε φαίνεται το νερό αλλά θα πρέπει να καλύψει τα ψάρια και το κρεμμύδι)

2) Όσο θα βράζουν ο μπακαλιάρος και το κρεμμύδι το νερό θα αφρίζει. Θα πρέπει να το ξαφρίσετε.* Χρησιμοποιήστε μία κουτάλα και το καπάκι της κατσαρόλας και βάλτε τον αφρό στο καπάκι της κατσαρόλας με την κουτάλα όπως φαίνεται στις από κάτω φωτογραφίες.



3) Αφού βράσει ο μπακαλιάρος βάλτε τον σε μία πιατέλα ξεχωριστά, περιμένετε λίγο να κρυώσει και καθαρίστε τον από τα κόκαλα. Δεν έχει σημασία αν θα τον καθαρίσετε αμέσως ή αφού η σούπα είναι έτοιμη απλά πρέπει να καθαριστεί.
(Καθαρισμένος μπακαλιάρος)

4) Στη συνέχεια αφού έχουμε βγάλει το ψάρι από την σούπα βγάζουμε και το κρεμμύδι για λίγο. Τότε θα δείτε ότι έχουν μείνει κοκαλάκια από τον μπακαλιάρο στον πάτο.


5) Γι' αυτό το λόγο θα πρέπει να περάσουμε το ζωμό από σουρωτήρι. Χρησιμοποιήστε ένα μπολ για να βάλετε μέσα το ζωμό περνώντας τον από το σουρωτήρι.**



6) Αφού περάσετε το ζωμό από σουρωτήρι ξεπλύνετε λίγο την κατσαρόλα και ξαναβάλτε το ζωμό μέσα. Προσθέστε το κρεμμύδι, τις πατάτες ολόκληρες καθαρισμένες, το καρότο καθαρισμένο, λίγο λάδι, μπαχάρι και αλάτι  και αφήστε τα να βράσουν.***


7) Αφού δείτε ότι το καρότο το κρεμμύδι και οι πατάτες έχουν βράσει, χρησιμοποιήστε μία τρυπητή κουτάλα για να βάλετε τα υλικά στο μπλέντερ λίγα λίγα με λίγο ζουμί από τη σούπα και να τα πολτοποιήσετε.

8) Στη συνέχεια ξαναβάλτε τα πολτοποιημένα λαχανικά στην κατσαρόλα με το ζωμό και ανακατέψτε καλά βράζοντας τη σούπα για λίγο ακόμα μέχρι να γίνουν ομοιόμορφα και η σούπα να γίνει βελουτέ.



9) Τέλος χτυπήστε το αυγό με το χυμό του λεμονιού στο μπλέντερ (και τα δύο πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου) και προσθέστε το αυγολέμονο στην σούπα.

10) Όταν θα βάλετε το αυγολέμονο αν η κατσαρόλα είναι σε ανοιχτό μάτι τότε αφήστε την ξεσκέπαστη για να μην κόψει, αν την έχετε τραβήξει από το ζεστό μάτι μισοσκεπάστε την.

11) Μπορείτε να σερβίρετε τη σούπα σε βαθύ πιάτο και ξεχωριστά το ψάρι ή όποιος θέλει να το βάλει μέσα στην σούπα του. Καλή όρεξη!



* Είναι πολύ σημαντικό να μην ανακατέψετε τη σούπα όσο θα βράζει ο μπακαλιάρος καθώς το ψάρι θα διαλυθεί και μετά δε θα μπορείτε να το καθαρίσετε!
** Εδώ θα ήταν πολύ πιο εύκολο αν σας βοηθήσει κάποιος, με το να κρατάει το σουρωτήρι όσο εσείς θα περνάτε το ζωμό από το σουρωτήρι.
*** Θα καταλάβετε ότι έχουν βράσει αν όταν τα τρυπάτε με ένα πιρούνι είναι μαλακά. Αν είναι σκληρά θέλουν κι άλλο για να βράσουν.



Σημείωση: Αυτή η σούπα είναι πολύ καλή και για τα παιδιά που δεν τρώνε ψάρι καθώς το νερό θα έχει απορροφήσει όλα τα θρεπτικά συστατικά από το ψάρι. Μπορείτε επίσης στο βήμα όπου λιώνετε τα λαχανικά στο μπλέντερ να λιώσετε και το ψάρι. Έτσι δε θα το νοιώσετε καθόλου.


Αυτή είναι η συνταγή της ψαρόσουπας βελουτέ και είναι πολύ εύκολη και γρήγορη στο να φτιαχτεί αλλά και πολύ νόστιμη στο να φαγωθεί.

Ελπίζω να σας αρέσει!
Εύα  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου